Azt gondolhatnánk, hogy a gyógyszeripar azok közé a szektorok közé tartozik, amelyek kevésbé sínylik meg a pandémia hatásait, már ami közvetlenül az üzleti eredményüket illeti. De vajon igaz ez? A NOVODATA és az LX-Line közös felmérése 2020 őszén zajlott, melynek során partnereinket kérdeztük a tapasztalataikról, 71 gyógyszertári vezető töltötte ki anonim kérdőívünket. A tanulságokat Erdős Ábel üzletfejlesztési vezető foglalta össze.

 

Változatos nehézségek – gazdasági következmények 

Kíváncsiak voltunk arra, milyen jellegű gazdasági következményei voltak a COVID-19 járványnak a hazai patikákban. Az eredmények alapján a gyógyszertárak mindössze 28 százalékában nem okozott gondot a járvány a vizsgált időszakban. Ugyanennyien értékelték úgy, hogy a korábbi évekhez képest több gyenge forgalmú hónapot tudnak maguk mögött. Sokan, a megkérdezettek 17% számolt be készletezési nehézségekről, hiszen nőtt a halasztott kiadások száma; a megkérdezettek 16% említette a korábban betervezett felújítások, átalakítások elhalasztását. A megkérdezettek 8%-a számára jelentkezett számlafizetési nehézség, és mindössze 1% nyilatkozott arról, hogy munkatársakat kellett elbocsátania. Mindemellett egyedi problémák is jelentkeztek a sok felesleges munkával, az extra kiadásokkal és a túlterheltséggel kapcsolatban, a pánik bevásárlások pedig beszerzési nehézségeket is okoztak. Továbbá a pandémia közvetlen hatása, hogy dolgozók betegedtek meg, kiléptek nyugdíjas alkalmazottak, és a szabadságok kiadása körül is voltak bonyodalmak. A betegekkel is nehéz volt elfogadtatni az új szabályokat, ami extra terhet rótt a patikai dolgozókra.


 

Hogy érinti a járvány a forgalmat és az árakat?

A  kutatásban részt vevő patikák 39%-ában nem volt forgalomkiesés a kutatás időpontjáig. A gyógyszertárak az esetleges forgalomkiesésre jellemzően nem reagáltak árváltoztatással: mindössze a megkérdezettek 10%-a emelt árat, 51% pedig annak ellenére nem emelt, hogy tapasztalt csökkenést a forgalomban.

Kitértünk arra is, mire számítanak a megkérdezettek a gazdasági év végéhez közeledve. A kérdőív vizsgálta azt is, hogy a 2020-as év kumulált forgalma hogyan alakul az előző évihez képest. A válaszadók 26%-a nem várt jelentősebb változást, míg 23 %-a szerint kis-, 16 %-a szerint pedig nagymértékben el fog maradni a forgalmuk az előző évitől. Az optimisták valamivel kevesebben voltak, 23% nyilatkozott úgy, hogy kis mértékű felívelést vár, 12% pedig úgy vélekedett, hogy nagymértékben meg fogja haladni a 2020-as forgalom az egy évvel korábbit.

 

Honnan érkezik a támogatás?

A gyógyszertárvezetők jellemzően nem a webshop nyitásban látják az azonnali megoldást. Ugyan a válaszadók 10%-a 2020 végéig, 35 %-a a következő 1-2 éven belül tervezte megteremteni az online vásárlás lehetőségét. 55% pedig egyáltalán nem tervezi, hogy a digitális térbe helyezi tevékenységét.

Megkérdeztük arról is a gyógyszertárakat, hogy kitől számítanak támogatásra a járvány okozta nehézségek enyhítése kapcsán. A kormányzatot a válaszadók kb. egynegyede (26%) említette, ahogyan a Magyar Gyógyszerész Kamarát (27%) is. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) végzett a harmadik helyen (21%), melyet a rendszergazdai segítség követett (15%). A válaszadók 11%-a úgy nyilatkozott, hogy senkitől sem számít támogatásra. 

Amikor azt kérdeztük, mely területen tudna a gyógyszertári rendszer segítséget nyújtani a jelenlegi gazdasági versenyhelyzetben, legtöbben (23%) a megfelelő készletezést említették, majd az optimális árazás, az értékesítés támogatás és a gyógyszertári okoseszközök használata következett a sorban (20-20-20%). Az akciók kezelése az előzőektől némileg elmaradt (14%), az egyéb tényezők között pedig olyanokat soroltak fel a megkérdezettek, mint: több információ az új gyógyszerekről, az egyéni igények gyorsabb kielégítése, a munkafolyamatok optimalizálása, könyvelési program.

A Novodata Zrt. és az LX-Line Kft. mindent megtesz annak érdekében, hogy termékeivel és szolgáltatásaival támogassa partnereit a járványhelyzet által meghatározott időkben is. A gyógyszerészek által várt támogató moduljainkról (készletezés támogatása, árazás, okoseszközök) ITT olvashat.