logo vector

HOTLINE

Hot_line222

Információk

 
info

Keresés

Fizetes kartyaval„Mostantól az összes patikában kiválthatjuk az orvos által felírt gyógyszert elektronikus személyi igazolvánnyal a tajkártya helyett" – közölte lapunkkal az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). Az egyszerűbb megoldás annak köszönhető, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) több mint 82 ezer kártyaolvasót bocsátott a közfinanszírozott egészségügyi intézmények rendelkezésére.
A cikk teljes terjeldelemben itt olvasható!
Forrás: hirlevel.egov.hu

humvo logoMostantól egyedi kóddal azonosítják a legtöbb gyógyszert a patikákban és a kórházakban, közölte a HUMVO Magyarországi Gyógyszer-azonosítási Nonprofit Zrt. szombaton. Két biztonsági elemet vezettek be a gyógyszerek eredetiségvizsgálatára: a már említett egyedi azonosítót és az úgynevezett manipulálás elleni eszközt (dézsmazárat). Az utóbbi a doboz sértetlenségét garantálja, az azonosító pedig egy kétdimenziós kódban elhelyezett adatsor, amely minden egyes dobozon egyedi, és amelynek adattartalmát elsősorban a gyógyszerészek és gyógyszer-nagykereskedők ellenőrzik.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: PharmaOnline

245120sdcAz e-recept modul olyan központi szolgáltatásokat valósít meg, amelyek lehetővé teszik a vényrendelés és kiváltás valamennyi – az ártámogatáson kívüli – központi funkciójának támogatását.
A kialakított folyamatok lényege az, hogy a vényrendelési esemény (a megfelelő vénytartalommal együtt) az EESZT-ben (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) tárolt adatbázisba kerül, ahonnan az expediáló le tudja kérdezni a beteg érvényes vényeit, és a kiadás után a kiadott készítményt jelenti a modulnak. A kiváltás vagy a TAJ + személyazonosság igazolása, jövőben egyszerűen e-Személyi igazolvánnyal (az expediáló felé), vagy az átruházható felírási igazolással lehetséges. Más valaki receptjeit továbbra is a megszokott módon válthatjuk ki: a nyomtatott felírási igazolással (2018. végéig ez megegyezeik a jelenlegi nyomtatott recepttel és az orovos minden esetben köteles kiállítani).
Az e-recept rendszer nem terjed ki a vényen rendelhető dolgok teljes körére, az első lépésben, a pilotprogram során (fokozottan ellenőrzött szerek kivételével) a vényköteles gyógyszereket kezeli. Következő lépésben a sorozatgyártású gyógyászati segédeszközöket is bevonják a kezelt körbe, későbbiekben a fokozottan ellenőrzött szerek bevonása is várható. A gyógyfürdőt a későbbiekben sem lehet elektronikus vényen rendelni.

bxp64688Elindult az úgynevezett elektronikus egészségügyi szolgáltatási tér (eeszt) éles próbaüzeme, az ellátó intézményeket, orvosokat, gyógyszerészeket a betegadatokkal összekapcsoló rendszer növeli a betegbiztonságot - mondta az egészségügyért felelős államtitkár.
Ónodi -Szűcs Zoltán a rendszert bemutató sajtótájékoztatón kiemelte: az eeszt-nek köszönhetően a beteggel kapcsolatos minden fontos információ azonnal rendelkezésére áll az orvosnak, a gyógyszerésznek, és segítségével könnyen megismerheti a teljes betegutat. Könnyen belátható, hogy ez növeli a betegbiztonságot - mondta a politikus, hozzátéve: a rendszer a felelősséget is egyértelművé teszi, hiszen ezután "egyetlen rossz döntés sem fogható információhiányra.
A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: InfoRádió